ORBITAL 40

A finals del segle XIX, va sorgir la Terrassa moderna. Va ser una ciutat que va aconseguir sortir triomfantment de la crisi causada per la pèrdua de les colònies espanyoles gràcies al tèxtil que va comportar l’aparició d’un gran número de fàbriques i indústries. Fent comparacions, era com la ciutat de Liverpool però a la catalana. A finals dels anys 70 i durant els 80 la crisi industrial va posar de nou la ciutat egarenca entre l’espasa i la paret. Aleshores l’activitat econòmica es va diversificar i el sector de la construcció va agafar un pes important. El 2007, però, Terrassa va començar a patir fortament l’actual crisi que va fer disparar la taxa d’atur pel fet que gairebé el 20% de la població assalariada estava lligada a la construcció. També van tancar prop de 500 empreses.

És llavors que la quarta ciutat de Catalunya en número d’habitants es trobava novament davant d’un nou repte. L’Ajuntament portava temps, amb més o menys sort, buscant una sortida al futur i plantejava la búsqueda d’un nou model econòmic. És per això que va crear el 2007 el Pla de la Innovació, amb l’objectiu de buscar noves oportunitats i reptes per a la ciutat del Vallés Occidental, i d’aquest pla el projecte més significatiu que va sorgir va ser el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa (PCTT), batejat com a ORBITAL 40. Es tracta d’un dels 10 pols d’innovació de Catalunya, que està situat al nord de Terrassa, i ben comunicat amb el Quart Cinturó (B-40).

L’atracció d’empreses de base tecnològica i innovadora, empreses de nova economia amb fort valor afegit, és l’objectiu prioritari de ORBITAL 40. Aquest parc disposarà de 500.000 m2 per construir infraestructura valorada en 100 milions d’euros i donarà feina a 1.000 investigadors en 25 infraestructures noves. En quinze anys es preveu que es crearan 15.000 llocs de treball i hi haurà 3.000 noves empreses allotjades al parc, un cinquantena de noves cada any en promig. Fins al moment ja s’hi han invertit 50 milions d’euros. ORBITAL 40 és i serà una experiència pionera. Aquest projecte és governat i gestionat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el centre tecnològic LEITAT i l’Ajuntament de Terrassa. Per tenir més informació podeu visitar la pàgina web de ORBITAL 40 (www.orbital40.com). ORBITAL 40 va ser presentat en societat el passat mes de juliol.

Terrassa mostra així a altres municipis un dels camins possibles a seguir, però no l’únic. El que ens ha ensenyat Terrassa és que no podem està amb mans plegades, sinó que és en aquests moments de crisi, paradoxalment, que s’ha de ser més imaginatiu que mai i treballar amb ganes, il•lusió i dinamisme per poder canviar, per exemple, l’actual model productiu que no funciona com ha quedat supra demostrat. Som un país de constructors, comercials, transportistes, … i així ens va, però el camp científico – tècnic no està prou desenvolupat. Possiblement està poc valorat perquè no dóna beneficis a curt termini, sinó que és una inversió estratègica a llarg termini.

Quant a Carles Mujal

"Escric perquè m'agrada escriure. Si no em semblés exagerat diria que escric per agradar-me a mi. Si de retop el que escric agrada als altres, millor. Potser és més profund. Potser escric per afirmar-me. Per sentir que sóc… I acabo. He parlat de mi i de coses essencials en la meva vida, amb una certa manca de mesura. I la desmesura sempre m'ha fet molta por". MERCÈ RODOREDA, PRÒLEG a MIRALL TRENCAT.
Aquesta entrada ha esta publicada en Tecnologies i infraestructures. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a ORBITAL 40

  1. Ricard ha dit:

    Dubto que altres munucipis, per seguir aquest exemple, tinguin la capacitat per poder-ho fer i muntar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s