Eleccions 28N. El binomi (Catalunya – Espanya)

Ara que està a punt d’iniciar-se la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 28 de novembre, a molts ciutadans ens agradaria que els diferents partits polítics que configuren l’actual arc parlamentari expliquessin d’una forma clara, entenedora i sense embuts – vull dir que no expliquin mitges veritats – les seves propostes de vinculació o relació entre Catalunya i Espanya, tot indicant els avantatges que suposarien pels catalans, com es faria si s’hagués de canviar l’actual relació o vincle …etc.

Per facilitar les explicacions dels diferents partits, per exemple, formularé algunes senzilles preguntes, les quals molts ciutadans s’han fet davant del munt de dubtes, que seria interessant que responguessin en les properes setmanes però abans de les eleccions, si volen esclar (tothom és lliure d’explicar amb detall o no les seves pròpies propostes si és que les tenen). Les preguntes per a cada partit són:

Als partits unionistes, o d’arrel i obediència espanyola: deixant de banda els aspectes sentimentals, quins avantatges econòmics representa per a Catalunya la permanència dins l’Estat espanyol?

Als partits federalistes: com s’ho faran per convèncer els grans partits espanyols de federar-se amb Catalunya i com fer-ho sense que la construcció d’una federació espanyola no esdevingui un altre vegada “un café para todos”? I si no s’aconseguís la federació, quin seria el seu pla alternatiu?

Als partits o més aviat al partit concertista: com aconseguiran del govern i les Corts espanyoles que accedeixin a concedir-nos el concert econòmic? I si no es concedís, quin seria el seu pla B.

Als partits o més bé al partit del referèndum: davant l’evident il·legalitat i la nefasta experiència prèvia (cas Ibarretxe), quina seria la seva actuació per aconseguir celebrar la consulta? I, en cas de no aconseguir-ho, quin seria el seu pla B?

De moment, pel que fa al tema del binomi Catalunya – Espanya, gairebé totes les anteriors preguntes són sempre preguntes sense respostes clares. Tornant a insistir, seria un exercici molt pedagògic pels ciutadans que alguns polítics de la nostra comarca i/o de la Catalunya Central que figuraran a les llistes electorals del 28-N (si volen esclar) siguessin capaços de donar aquestes respostes tan cobejades per molts catalans.

Quant a Carles Mujal

"Escric perquè m'agrada escriure. Si no em semblés exagerat diria que escric per agradar-me a mi. Si de retop el que escric agrada als altres, millor. Potser és més profund. Potser escric per afirmar-me. Per sentir que sóc… I acabo. He parlat de mi i de coses essencials en la meva vida, amb una certa manca de mesura. I la desmesura sempre m'ha fet molta por". MERCÈ RODOREDA, PRÒLEG a MIRALL TRENCAT.
Aquesta entrada ha esta publicada en Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Eleccions 28N. El binomi (Catalunya – Espanya)

  1. Gemma ha dit:

    Hola Carles! Aquesta setmana a la revista Celsona surt publicat un article d’opinió de CiU sobre el concert econòmic. La passada setmana ICV també al Celsona va explicar la seva visió sobre l’encaix de Catalunya dins Espanya.

Deixa un comentari