De moment…, moltes preguntes sense resposta

Al sí de la societat catalana hi ha aspectes brillants, però també ombres que l’enfosqueixen. La nostra vida pública no és dels aspectes dels quals els catalans ens puguem sentir més orgullosos. La vida pública catalana pateix dels mateixos defectes que podem trobar en altres democràcies del nostre entorn. Hi continua havent una gran distància i un cert desconeixement generalitzat, encara que cada dia menor, entre l’activitat política del dia a dia i les necessitats concretes i preocupacions quotidianes dels ciutadans. El sistema electoral actual limita la pràctica d’una més autèntica democràcia. La imatge de la classe política no surt gaire ben parada davant l’opinió pública i és vista com una casta endogàmica. Absència de control popular al llarg de la legislatura, limitació de la participació política dels ciutadans, marginació dels electors de les grans decisions, participació reduïda a l’exercici exclusiu del vot cada 4 anys, privilegis i prebendes, ús partidista del poder polític, casos de corrupció i enriquiment sospitós… Generalitzar sempre és arriscat i com a tot arreu en el món de la política hi ha gent honrada, que fa la seva feina amb dedicació, entrega, rigor i honestedat. Però quina és la salut de la nostra vida democràtica? I els nostres representants com a col.lectiu, com a classe política, estan a l’altura de les circumstàncies?

Polítics = Els 3 micos (del conte) que no miren, no escolten i no parlen

Polítics = Els 3 micos (del conte) que no miren, no escolten i no parlen

La identitat nacional, el finançament, el marc legal i l’encaix amb Espanya, la crisi econòmica, l’atenció social, la immigració, la multiculturalitat i els problemes de convivència, la cohesió social, la problemàtica derivada de la protecció i foment de la llengua, l’aprofundiment en el mateix sistema democràtic, començant per la modificació de la llei electoral, la crítica a una forma endogàmica de fer política, la corrupció lligada a la política, la escassa protecció a les famílies, el fracàs escolar, l’atur juvenil, l’absència d’un sistema de valors compartits, la infravaloració de la vida humana en gestació, són mostra d’una crisi més profunda que corroeix la nostra societat i que afecta a la qualitat democràtica del país.  Tots són problemes pendents a l’espera d’una més òptima solució. Catalunya necessita urgentment una recuperació econòmica i financera, recuperar la seva autoestima i la seva identitat com a poble, però necessita també, com succeeix en moltes societats del món accidental, fer una reflexió més a fons, no tan epidèrmica, i interrogar-se també sobre els seus fonaments, sobre els valors i principis sobre els quals es vol bastir, reflexionar sobre el seu destí col.lectiu, l’horitzó de futur més o menys humanitzador cap al qual es vol encaminar i necessita també una regeneració moral i ètica, si volem construir una Catalunya no solament materialment pròspera sinó social i humanament avançada.

L’activitat política de fons sovint es redueix a una lluita pel poder i a una visió econòmica i materialista de la societat. Quin és l’horitzó de futur que ens ofereixen? Cap a on ens encaminen els nostres dirigents polítics? Quin projecte tenen per a la nostra societat, per al nostre destí col.lectiu? Quins són els horitzons col.lectius que ens proposen i quins els valors que estan disposats a defensar?

De moment…, moltes preguntes sense resposta. Podem esperar més temps? Crec que no. Tots, el conjunt de la societat civil, econòmica, cultural, dirigent …, hem d’actuar i, sobretot, sent solidaris mútuament.

Quant a Carles Mujal

"Escric perquè m'agrada escriure. Si no em semblés exagerat diria que escric per agradar-me a mi. Si de retop el que escric agrada als altres, millor. Potser és més profund. Potser escric per afirmar-me. Per sentir que sóc… I acabo. He parlat de mi i de coses essencials en la meva vida, amb una certa manca de mesura. I la desmesura sempre m'ha fet molta por". MERCÈ RODOREDA, PRÒLEG a MIRALL TRENCAT.
Aquesta entrada ha esta publicada en Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s